Informacja pozytywna – case study Vivus Finance

Na rynku informacji gospodarczej od dłuższego czasu obserwujemy dynamiczny wzrost pozytywnych informacji na temat rzetelności klientów w spłacie swoich zobowiązań. Według audytu wielkości i struktury bazy ERIF po trzecim kwartale 2016 r. widniało w niej już ponad 3 mln wpisów pozytywnych. To o 120% więcej w stosunku do analogicznego okresu 2015 r. Widzimy też rosnące zainteresowanie tą kategorią informacji w procesach analizy i oceny ryzyka kredytowego, a także poszukiwanie możliwości szerszego, systemowego jej wykorzystania w ramach różnych obszarów działalności firm i instytucji współpracujących z ERIF.

Dlatego też mamy przyjemność przedstawić Państwu, przygotowane w postaci wywiadu, case study dotyczące wdrożenia i wykorzystania informacji pozytywnej w procesach jednego z naszych Partnerów Biznesowych – Vivus Finance. Firma ta aktywnie przyczyniła się do rozwoju wymiany tej kategorii danych na rynku. Mamy nadzieję, że przykład ten dostarczy Państwu ciekawych wartości poznawczych i inspirujących odpowiedzi na pojawiające się pytania. Zapraszamy do lektury.

ERIF Biuro Informacji Gospodarczej (ERIF): Skąd decyzja o podjęciu współpracy z ERIF BIG S.A. w zakresie dopisywania pozytywnych informacji gospodarczych i jakie cele związane z informacją pozytywną postawiliście sobie Państwo przed wdrożeniem jej do swoich procesów?

Marek Bosak, Dyrektor ds. Komunikacji, Vivus Finance (MB): Klienci Vivusa to zazwyczaj ludzie młodzi, dla których Internet jest naturalnym środowiskiem pracy i rozrywki. Jako lider sektora firm pożyczkowych widzimy ogromny potencjał w możliwości wykorzystania informacji pozytywnej, dlatego też zdecydowaliśmy się na ścisłą współpracę z ERIF BIG S.A. Osoby w wieku poniżej 30 lat nie zawsze są klientami kredytowymi banków, w związku z tym informacja na temat ich zachowań finansowych jest dość ograniczona. I tutaj bardzo pomocna może się okazać informacja pozytywna. Informacja, że dana osoba od lat płaci regularnie, np. rachunki za telefon, może być ważnym wskaźnikiem przy ocenie ryzyka. Informacja pozytywna świadczy o rzetelnym wywiązywaniu się klienta ze swoich zobowiązań. Dodatkowo może być np. istotną przeciwwagą do informacji negatywnej o kliencie, która dotyczy jego dalszej przeszłości. Dysponując jak największym zbiorem danych o kliencie i jego zachowaniach kredytowych, jesteśmy w stanie podejmować najbardziej trafne decyzje.

ERIF: Jakie cele związane z informacją pozytywną postawiliście sobie Państwo przed wdrożeniem jej do swoich procesów?

MB: Celem Vivusa jest zapewnianie klientom jak najlepszych doświadczeń związanych z procesem pożyczkowym. Łatwość wnioskowania o pożyczkę jest naszym podstawowym wyróżnikiem. Ale prostego i intuicyjnego wniosku pożyczkowego nie można mylić z luźną polityką pożyczkową. My po prostu wykonujemy większość pracy za klienta. Nie potrzebujemy dokumentów od pracodawcy, bo jego historię finansową ustalamy na podstawie szerokiego zestawu informacji. Podczas weryfikacji korzystamy z danych dostarczanych zarówno przez BIK, jak i biura informacji gospodarczej. I tutaj pomocna może się okazać informacja pozytywna, która pomoże w uzyskaniu lepszej oferty osobom o dobrych zwyczajach płatniczych.

ERIF: Jak wyglądały przygotowania?

MB: Nie były trudne – nasze systemy informatyczne skonfigurowane są tak, by korzystać z wielu źródeł danych. W procesie weryfikacji biorą udział również nasi pracownicy. Z łatwością więc mogliśmy skategoryzować otrzymane dane.

ERIF: Jak przebiegał proces wdrożenia?

MB: W przypadku każdego nowego procesu najważniejsze są testy. Mamy szerokie doświadczenie w zarządzaniu ryzykiem, operujemy też naprawdę dużą ilością danych, porównując całe portfele klientów. Dość szybko więc mogliśmy zauważyć prawidłowości w otrzymywanych informacjach i wzorcach zachować poszczególnych grup konsumentów.

ERIF: Jak w tej chwili, po wdrożeniu, wygląda wykorzystywanie informacji pozytywnej w Państwa procesach?

MB: Informacje pozytywne stały się częścią całościowego obrazu klienta, tworzonego przez naszą firmę na potrzeby weryfikacji zdolności pożyczkowej. Mam nadzieję, że z czasem jak baza informacji po stronie ERIF będzie rosła, będą one odgrywały coraz większa rolę w modelu oceny ryzyka.

ERIF: Jakie jeszcze korzyści zauważacie Państwo po wdrożeniu procesu dzielenia się informacją pozytywną?

MB: Przede wszystkim udało nam się potwierdzić nasze założenie – wielu klientów zmienia swoje zwyczaje płatnicze. Po negatywnym wpisie w ERIF zaczynają pilnować terminów płatności. W związku z tym, uwzględniając informacje pozytywne, jesteśmy w stanie dotrzeć do jeszcze szerszej grupy klientów. Nasi klienci również mają poczucie, że nie zatrzaskujemy im drzwi przed nosem tylko za to, że kiedyś popełnili błąd.

ERIF: Czy polecilibyście Państwo czynne korzystanie i dzielenie się informacją pozytywną innym firmom?

MB: Oczywiście, szczelność i bezpieczeństwo systemu obrotu gospodarczego jest naszym priorytetem. Im więcej firm będzie korzystać z informacji pozytywnej i zasilać bazę, tym kompletniejsze będą dane o klientach. To służy wszystkim – konsumentom i przedsiębiorcom.

Vivus_nagroda.jpg

ŚWIĘTUJ PO SWOJEMU! ŚWIĄTECZNA KAMPANIA VIVUS.PL

W mediach można już zobaczyć najnowszy świąteczny spot reklamowy Vivus Finance. Lider internetowego rynku pożyczkowego w Polsce przekonuje w nim, że czasem aby zrealizować marzenia potrzeba bardzo niewiele. Na przykład piętnaście minut wystarczy aby uzupełnić domowy budżet i, zgodnie z hasłem kampanii, żyć po swojemu.