Warszawa międzynarodowym centrum finansowym?

Vivus Finance zachęca do dyskusji o FinTechu podczas XXVI Forum Ekonomicznego w Krynicy-Zdroju

Czy Polska ma szansę na podjęcie konkurencji z bardziej rozwiniętymi ośrodkami biznesu w Europie Zachodniej? Jakie działania powinien podjąć regulator, żeby systemowo wspierać innowacyjność i zachęcać start-upy oraz inwestorów do większej odwagi w kreowaniu nowych rozwiązań? Czy polski sektor FinTech wykorzysta szansę dokonania istotnych, korzystnych dla konsumentów zmian na rynku usług finansowych? Na te i inne pytania odpowiedzi poszukiwać będą uczestnicy XXVI Forum Ekonomicznego w Krynicy-Zdroju.

Loukas Notopoulos, prezes Vivus Finance, uznany przez Manager Magazine liderem rynku FinTech w Polsce w 2016 roku,  komentuje: "FinTech to stosunkowo nowa branża rozwijająca się na świecie niezwykle dynamicznie. Jej reprezentanci łączą nowoczesne technologie z bardziej tradycyjnie pojmowanym sektorem finansowym. Taka fuzja umożliwia ogromny skok jakościowy - zarówno jeśli chodzi o dostępność usług, czas w jakim są świadczone, czy wygodę dla klienta. Najbliższa przyszłość będzie należała właśnie do sektora usługowego, który na rozwiązaniach FinTechowych może szczególnie skorzystać. Polska ma szansę stać się lokalnym centrum technologii finansowych."

Firmy technologiczne mogą przyczynić się do wzrostu kompetencji kluczowych dla rozwoju gospodarczego opartego na wiedzy. Jednym z podstawowych warunków, by tak się stało, jest jednak stworzenie im przyjaznego ekosystemu umożliwiającego ich funkcjonowanie i realizację innowacyjnych projektów. Panel dyskusyjny, w którym drugiego dnia Forum Ekonomicznego udział weźmie prezes Vivus Finance wraz z przedstawicielami polskiego rządu i Komisji Nadzoru Finansowego oraz innymi uczestnikami rynku finansowego będzie poświęcony odpowiedzi na pytanie, jakie działania należy podjąć, by uczynić z Polski europejskiego lidera sektora FinTech a konsumentom zapewnić dostęp do najnowszych trendów i rozwiązań finansowych.

Vivus_Finance_na_XXVI_Forum_Ekonomicznym_-_inf._prasowa_FIN.docx

docx | 41,1 KB

Polska w światowej czołówce FinTechu

Jakie działania należy podjąć, aby uczynić z Polski europejskiego lidera sektora FinTech, a konsumentom zapewnić dostęp do najnowszych trendów i rozwiązań finansowych? Zastanawiali się nad tym przedstawiciele instytucji finansowych oraz organów rządowych podczas debaty, która miała miejsce na XXVI Forum Ekonomicznym w Krynicy.- Gdyby polskie banki internetowe oraz instytucje finansowe powstały w Stanach Zjednoczonych, byłyby mekką dla całej branży. Powstały jednak w Polsce dlatego, że mieliśmy wizjonerów, którzy zaangażowali się w rozwój technologii – mówi Loukas Notopoulos, prezes Vivus Finance, uznany przez Manager Magazine liderem rynku FinTech w Polsce.