Polska w światowej czołówce FinTechu

Jakie działania należy podjąć, aby uczynić z Polski europejskiego lidera sektora FinTech, a konsumentom zapewnić dostęp do najnowszych trendów i rozwiązań finansowych? Zastanawiali się nad tym przedstawiciele instytucji finansowych oraz organów rządowych podczas debaty, która miała miejsce na XXVI Forum Ekonomicznym w Krynicy.- Gdyby polskie banki internetowe oraz instytucje finansowe powstały w Stanach Zjednoczonych, byłyby mekką dla całej branży. Powstały jednak w Polsce dlatego, że mieliśmy wizjonerów, którzy zaangażowali się w rozwój technologii – mówi Loukas Notopoulos, prezes Vivus Finance, uznany przez Manager Magazine liderem rynku FinTech w Polsce.

- Firmy technologiczne, takie jak Vivus Finance, mogą zmienić układ sił na rynku finansowym. Chodzi o wzajemną inspirację, rozwój oraz dopasowanie do potrzeb klienta. FinTechu nie można rozumieć jako kolejnego kroku w rozwoju finansów osobistych, tak jak fotografii cyfrowej, która przyszła po fotografii analogowej. Jest to raczej zbiór nisz biznesowych zagospodarowanych przez zwinne spółki technologiczne - twierdzi Loukas Notopoulos.

Jak zapewniają przedstawiciele międzynarodowych firm doradczych, Polska ma szansę stać się stolicą światowego FinTechu i przejąć w tej kategorii część zadań londyńskiego City. Nie od razu, ale to możliwe. Zdaniem ekspertów mamy ku temu świetne zaplecze intelektualne: Polska zajmuje czwarte miejsce na świecie pod względem liczby absolwentów kierunków ścisłych. Dodatkowo polski system bankowy oraz bankowość elektroniczna słyną z innowacyjnych i wygodnych rozwiązań dla konsumentów. - Musimy pamiętać o tym, że to co dla nas, tutaj w Polsce, jest już normalne i powszednie jak np. płatności zbliżeniowe, dla wielu krajów jest jeszcze nie do przeskoczenia. I to zarówno mentalnie, jak i technologicznie - przekonuje Loukas Notopoulos.

Polska posiada odpowiedni potencjał pozwalający na wykreowanie regionalnego centrum innowacji finansowych. Proces ten rozpoczął się samoistnie, lecz teraz musi być wspierany systemowo. Jak zauważył podczas krynickiej debaty Wiceminister Rozwoju – Tadeusz Kościński, niezbędne jest zbudowanie świadomości rządu o potrzebie aktywnego zaangażowania państwa w tym obszarze. Polskie firmy technologiczne będą bowiem przyczyniać się do rozwoju gospodarczego naszego kraju opartego na wiedzy. Jednak, aby tak się stało, potrzebne jest stworzenie przyjaznego ekosystemu, który poprzez swoje założenia będzie wspierał powstawanie i realizację innowacyjnych projektów.

Vivus Finance jest liderem branży Fintech w Polsce. Choć działa na rynku od 2012 roku, wdrożył już wiele innowacyjnych rozwiązań w zakresie uproszczenia oferty pożyczek gotówkowych i obsługi klienta. VIvus zaprojektował i wprowadził m.in. suwaki ułatwiające wybór kwoty i okresu pożyczki. Stały się one w Polsce standardem nie tylko w firmach pożyczkowych, ale w całym sektorze finansowym.

Więcej informacji:
Marek Bosak, dyrektor ds. komunikacji Vivus Finance, tel. 664 129 300, marek.bosak@4finance.com

Polska_w_swiatowej_czolowce_FinTech_-_inf._prasowa.docx

docx | 41,4 KB